Nemzetiségi Konferencia a Gál Ferenc Főiskola Pedagógiai Karán

2017. április 16. vasárnap, 11:00

 

  Hatodik alkalommal rendezte meg a Gál Ferenc Főiskola Pedagógiai Kara nemzetiségi konferenciáját, mely a „Nyelv és értékőrzés a nemzetiségi oktatásban” címmel várta a résztvevőket.

 

A szlovák, román és német nemzetiségi pedagógusképzéssel foglalkozó tanácskozás kezdetén Dr. Lipcsei Imre, a Kar dékánja köszöntötte a vendégeket, akik között jelen volt Dr. Kiss-Rigó László a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Dr. Kozma Gábor a Gál Ferenc Főiskola rektora, Florin Trandafir Vasiloni Románia Gyulai Főkonzulátusának főkonzulja, Fuzik János szlovák nemzetiségi szószóló, Kreszta Traján román nemzetiségi szószóló, Mittag Mónika a Német Országos Önkormányzat tagja, Dankó Béla országgyűlési képviselő, Babák Mihály Szarvas város polgármestere, Dr. Lukács Krisztina a Békés Megyei Kormányhivatal igazgatója, Várfi András a Békés Megyei Önkormányzat alelnöke és a régió nemzetiségi köznevelési intézményeinek vezetői, munkatársai.


Dr. Kiss-Rigó László püspök úr, a konferenciát megnyitó beszédében kiemelte, hogy a kereszténység megerősítette a nemzetiségek identitását, segítette az értékeik, a tradícióik megőrzését. Ehhez kapcsolódott Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, amikor kifejtette, hogy a kereszténységség mindig elutasította azt az emberképet, amelyik tagadta a nemzetiségi létet. Ezért is örül, hogy a szarvasi pedagógusképzés a Szeged-Csanádi Egyházmegye fennhatósága alatt működik 2014 óta. Dr. Kozma Gábor rektor úr rámutatott, hogy az eltérő kultúrák talajából indult gyökerek bennünk összefonódnak, ami különös erőt ad a hazához való kötődéshez, de nem felejthetjük el, hogy a mai kor kulturális szívdobogásának ütemét is a keresztény értékek biztos alapja szabályozza.


A jelenlévő politikusok, nemzetiségi vezetők rövid köszöntőikben üdvözölték a Pedagógiai Kar törekvését a nemzetiségi képzés megerősítésére, hatékonyságának növelésére. Kiemelték, hogy a szarvasi konferencia jó lehetőséget ad a nemzetiségek számára, hogy egymás képzését megismerjék és közös problémáikra együtt keressék a megoldásokat.


A plenáris ülés után három anyanyelvi szekcióban folytatódott a munka. Az előadások idén főként a módszertanra fókuszáltak, ami nagy segítséget adott a régió nemzetiségi oktatásával foglalkozó pedagógusainak. A tapasztalatok átadásával, a jó gyakorlatok megismertetésével színesedett a résztvevők módszertani repertoárja, ami záloga lehet a következő időszak sikeres nemzetiségi képzésének.

 

 

 

 

Sajtóhírek

 

 

 

 

KDNP.hu

http://kdnp.hu/hazankat-erositik-az-itt-elo-nemzetisegek-galeria

 

Semjén Zsolt.hu

http://www.semjenzsolt.hu/2017/04/hazankat-erositik-az-itt-elo-nemzetisegek/

 

Magyar Kurír

http://www.magyarkurir.hu/hirek/nemzetisegi-konferenciat-tartottak-gal-ferenc-foiskola-pedagogiai-karan

 

Körös Hírcentrum

http://www.koroshircentrum.hu/2060-Nyelv-es-ertekmegorzes-a-nemzetisegi-oktatasban

 

Newság.hu

http://www.newjsag.hu/2017/04/15/fokuszban-a-nyelv-es-ertekmegorzes-a-vi-nemzetisegi-konferencian/

 

 

 


 

 

 

 

Képgaléria

 

TOVÁBBKÉPZÉSI AJÁNLAT

BÖLCSŐDÉK, ÓVODÁK,

ISKOLÁK RÉSZÉRE

 

 

A JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ


MEGHOSSZABBÍTVA


2018. JÚLIUS 31-IG!

 

Belső nyelvvizsga korábban végzett hallgatók részére

A Gál Ferenc Főiskola Pedagógiai Kara a 2011. évi CCIV. törvény 107. § (2) bekezdésében foglaltak alapján külön nyelvi vizsga lehetőségét biztosítja azoknak a 2008/2009-es tanévben vagy korábban záróvizsgát tett egykori hallgatóinak, akik nyelvvizsga hiányában nem vehették át oklevelüket. BŐVEBBEN

Videotár

Diákigazolvány

A diákigazolvány igénylés a NEPTUN rendszer bevezetésével elektronikusan történhet, melyet az oktatási igazolványokról szóló 362/2011 (XII.30.) kormányrendelet szabályoz. Amennyiben a hallgató még nem igényelt állandó diákigazolványt, vagy az megrongálódott, elveszett, akkor az alábbiak szerint igényelhet: LETÖLTÉS

Pénzügyek teljesítése

A hallgatók különböző befizetési kötelezettségeiket (például: ismételt vizsgák díjai, különeljárási és szolgáltatási díjak, továbbá KÖLTSÉGTÉRÍTÉSI DÍJ/ÖNKÖLTSÉG DÍJA, és a Pedagógiai Karon a kollégiumi térítési díj) az alábbi módon teljesíthetik TOVÁBB

BejelentkezésHonlapunk megtekintéséhez a Mozilla Firefox program használata javasolt

Designed by simple wp themes.