Az emberi lélek virágai

2017. november 20. hétfő, 13:12

 

 

Igazi lélekemelő események színhelye volt a Gál Ferenc Főiskola Pedagógiai Kara: 2017. november 15–16-án határainkon túli és hazai egyetemek és főiskolák pedagógusjelölt hallgatói és kísérő tanárai a szarvasi kar meghívására kétnapos kulturális rendezvényen vettek részt.

A környező országok felsőoktatási intézményeit a komáromi, beregszászi, nagyváradi és szabadkai, a magyarországi főiskolákat pedig a nagykőrösi és szarvasi hallgatók képviselték – közel negyvenen.

 

A megnyitón Dr. Lipcsei Imre dékán köszöntője után Reményik Sándor A Göncöl szekeren című költeményét Batka Dániel, a Madách Színház tagja, Karunk hallgatója adta elő.


A tudománynapi ünnepet Dr. Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök nyitotta meg. A püspök úr nagypolitikai erővonalakat vázolt fel: ma egymással szemben áll egy értéksemleges és naiv filantrópiával jellemezhető irányzat az értékállító, közösségoltalmazó és -teremtő célokkal. Ebben az erőtérben kell értelmeznünk a magunk helyét, illetve Magyarország nemzetpolitikáját. Erről Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár tartott előadást, melyben az előadó megerősítette a magyar állam elkötelezettségét a hatékony nemzetpolitika mellett, melynek szerves tartozéka az egységes Kárpát-medencei felsőoktatási tér további erősítése. Ennek a folyamatnak szép és fontos állomása a Gál Ferenc Főiskola Pedagógiai Karának példaadó kezdeményezése, hiszen az intézmény kapcsolódva az Arany-évfordulóhoz és Kodály Zoltán életművéhez, alkalmat teremtett hat egyetem és főiskola tanárai és hallgatói számára, hogy ismerkedjenek, tapasztalatokat cseréljenek és egy barátságos vetélkedő keretében összemérjék tudásukat.


Dr. Kozma Gábor, a Gál Ferenc Főiskola rektora előadásában az emberközpontú és nemzeti, azaz magyar tudomány jelentőségét méltatta, kiemelve azt, hogy mindennek a pedagógusképzésben különös jelentősége van: a nemzeti tudománynak kizárólag az ember alkotta határokon átnyúlva a magyar kultúra egyesítése a feladata.


A protokoll után a meghívottak és a házigazdák hat csapata mutatkozott be, mégpedig házuk tája zenéjével és verseivel. A közönség nem csupán a népdalokat fogadta nagy tapssal, hanem a népviseletbe öltözött fiatalokat is. Az első nap hivatalos programját a Petőfi Irodalmi Múzeum Arany János-vándorkiállításának a megnyitója zárta.


A Magyar Tudomány Ünnepének második napján két rendkívül tartalmas előadás hangzott el: Küllős Imola, a Magyar Néprajzi Társaság alelnöke Arany János népdalgyűjtését mutatta be, illetve Ittzés Mihály professzor Kodály Zoltán életművéről beszélt.


Ezután következett a vetélkedő, melynek tárgyát a már említett két művész életműve képezte. Jó hangulatú, barátságos vetélkedés volt a cél. A szervezők nem annyira vizsgafeladatokat állítottak össze, inkább az volt a szándék, hogy a két szellemóriást leültessük magunk mellé, s műveik révén emberközelbe kerülhessünk velük.


A vetélkedőn mindenki nyertes lett: hallgatóink (igen, a határokon túli hallgatók is a mi hallgatóink) Arany János Toldijának díszkiadását kapták elismerésül.


Szívszorítóan szép eseménnyel zárult a két nap. A történelmi Magyarország közepén, a négy égtáj felé mutató malomvitorlák alatt megemlékeztünk Trianonról, arról, hogy ennek fájdalmával nem hivalkodunk, inkább rendszeressé tesszük a szarvasi találkozókat. A fiatalok egy nemzeti színű koszorút helyeztek el az emlékmű előtt, majd elénekelték a Himnuszt.


A rendezvény hangulata családias volt. Már a megérkezés után mindenki otthonosan mozgott a főiskola épületében, s tanárok, hallgatók oly közvetlenséggel beszélgettek egymással, mint régi ismerősök, amolyan kenyerespajtások. Nem csoda, hiszen a „vendégek” otthonról haza jöttek.

 


 

Sajtómegjelenések:

 

 

http://moderniskola.hu/2017/11/hataron-tuli-foiskolasok-es-egyetemistak-szarvason/

 

http://www.newjsag.hu/2017/11/20/hataron-tuli-hallgatokkal-emlekeztek-a-magyar-tudomany-unnepere/

 

https://www.partium.ro/hu/hirek/arany-janos-es-kodaly-zoltan-nyomaban-az-emberi-lelek-viragai

 

https://www.beol.hu/kozelet/helyi-kozelet/arany-janos-es-kodaly-zoltan-nyomaba-eredtek-hallgatok-1087753/

  

http://museum.breuerpress.com/2017/11/15/arany-janos-es-kodaly-zoltan-nyomaba-eredtek-a-hallgatok/

 

http://hirek.ma/hirek/arany-janos-es-kodaly-zoltan-nyomaba-eredtek-a-hallgatok

 

http://friss-hirek.hu/friss-hirek/arany-janos-es-kodaly-zoltan-nyomaba-eredtek-a-hallgatok

 

http://hir-ozon.hu/hirek/arany-janos-es-kodaly-zoltan-nyomaba-eredtek-a-hallgatok

 


 

 

 

 

Képgaléria

Belső nyelvvizsga korábban végzett hallgatók részére

A Gál Ferenc Főiskola Pedagógiai Kara a 2011. évi CCIV. törvény 107. § (2) bekezdésében foglaltak alapján külön nyelvi vizsga lehetőségét biztosítja azoknak a 2008/2009-es tanévben vagy korábban záróvizsgát tett egykori hallgatóinak, akik nyelvvizsga hiányában nem vehették át oklevelüket. BŐVEBBEN

Videotár

Diákigazolvány

A diákigazolvány igénylés a NEPTUN rendszer bevezetésével elektronikusan történhet, melyet az oktatási igazolványokról szóló 362/2011 (XII.30.) kormányrendelet szabályoz. Amennyiben a hallgató még nem igényelt állandó diákigazolványt, vagy az megrongálódott, elveszett, akkor az alábbiak szerint igényelhet: LETÖLTÉS

Pénzügyek teljesítése

A hallgatók különböző befizetési kötelezettségeiket (például: ismételt vizsgák díjai, különeljárási és szolgáltatási díjak, továbbá KÖLTSÉGTÉRÍTÉSI DÍJ/ÖNKÖLTSÉG DÍJA, és a Pedagógiai Karon a kollégiumi térítési díj) az alábbi módon teljesíthetik TOVÁBB

BejelentkezésHonlapunk megtekintéséhez a Mozilla Firefox program használata javasolt

Designed by simple wp themes.