A szeretet nagyszalontai fellegvárában jártunk

2017. december 12. kedd, 14:25

 

 

A Dévai Szent Ferenc Alapítványt nem kell bemutatnunk, hiszen köztudott, hogy a Böjte Csaba ferences szerzetes által létrehozott szervezet célja az Erdélyben nehéz körülmények között élő gyermekek felkarolása. Csaba testvér és munkatársai áldozatos munkájának köszönhetően ma már több száz gyermek nevelkedik az alapítvány valamelyik otthonában, köztük a nagyszalontaiakban is.

 

A hajdúvárosban 2004-ben kezdte el működését az alapítvány, az első években a Republicii utcai Szent Antal Gyermekvédelmi Központban találtak otthonra a gyerekek, később pedig amerikai támogatók segítségével a Sarkadi úton található régi kaszárnyákat is sikerült a béke szigeteivé alakítani, azóta ezek az épületek is gyermekzsivajtól hangosak.


A nagyszalontai gyermekotthont egy dévai tanárházaspár, Makai István és Mónika vezeti, valamint több nevelő felügyeli, irányítja a gyerekeket. A családias környezetben minden nap harmonikusan telik, és a tanulás mellett természetesen a játék és a kikapcsolódás is szerepet kap.


Makai Istvántól megtudtuk, hogy: „Úgy működünk, mint egy család, reggel mindenki óvodába, iskolába megy, majd délután a kisebbek alszanak, a nagyobbaknak kötelező szilenciumot tartunk, aztán pedig ki-ki néptáncórára, szalmakörre megy, mindenkinek megvan a maga elfoglaltsága. Az otthonba folyamatosan érkeznek gyerekek, ezért nagy szükség volt az új épületre, ahol most már minden adott ahhoz, hogy a kis lakók a birtokukba vegyék.”


Mi is, akik a Gál Ferenc Főiskola Pedagógiai Karán tanítunk, hallgatóinkkal 2017. december 7-én személyesen tapasztalhattuk meg azt a szeretetet, odafigyelést, amely ezt a közösséget jellemzi.


Főiskolánk és a gyakorlóiskola vezetése a kísérő tanárokkal és hallgatókkal együtt ajándékok sokaságával érkezett Nagyszalontára, a gyermekotthonba. Feledhetetlen az élmény, amit a kis csomagok átadása jelentett, feledhetetlenek azok a csillogó szempárok, amelyek ránk néztek.


Ez volt az első utunk, de reményeink szerint nem a legutolsó…


Hagyományteremtő szándékkal jártunk a Partiumban az elmúlt héten, s bízunk abban, hogy jövőre ismét örömet okozhatunk a hajdúvárosban!


„Minden féltett dolognál jobban őrizd meg szívedet,
mert abból indul ki minden élet”

(Péld, 4:23)

 

 


 

 

 

 

Képgaléria

Belső nyelvvizsga korábban végzett hallgatók részére

A Gál Ferenc Főiskola Pedagógiai Kara a 2011. évi CCIV. törvény 107. § (2) bekezdésében foglaltak alapján külön nyelvi vizsga lehetőségét biztosítja azoknak a 2008/2009-es tanévben vagy korábban záróvizsgát tett egykori hallgatóinak, akik nyelvvizsga hiányában nem vehették át oklevelüket. BŐVEBBEN

Videotár

Diákigazolvány

A diákigazolvány igénylés a NEPTUN rendszer bevezetésével elektronikusan történhet, melyet az oktatási igazolványokról szóló 362/2011 (XII.30.) kormányrendelet szabályoz. Amennyiben a hallgató még nem igényelt állandó diákigazolványt, vagy az megrongálódott, elveszett, akkor az alábbiak szerint igényelhet: LETÖLTÉS

Pénzügyek teljesítése

A hallgatók különböző befizetési kötelezettségeiket (például: ismételt vizsgák díjai, különeljárási és szolgáltatási díjak, továbbá KÖLTSÉGTÉRÍTÉSI DÍJ/ÖNKÖLTSÉG DÍJA, és a Pedagógiai Karon a kollégiumi térítési díj) az alábbi módon teljesíthetik TOVÁBB

BejelentkezésHonlapunk megtekintéséhez a Mozilla Firefox program használata javasolt

Designed by simple wp themes.