A VI. kortárs versmondó verseny kárpát-medencei döntője

2018. március 21. szerda, 13:17

 

 

2018. március 9-én, Békéscsabán az Ibsen Ház Jókai Szalonja és a Csabagyöngye Kulturális Központ adott helyet a hatodik alkalommal megrendezett Kortárs versmondó versenynek.


A verseny fővédnöke Seregi Zoltán, védnöke Szente Béla igazgató úr volt. Tizenhét település huszonnégy intézményének százötvenhat diákja jelentkezett a megmérettetésre.
 

 

A Jókai Szalonban Seregi Zoltán köszöntötte az összegyűlt gyermekeket, majd Dr. Fest Sarolta dékánhelyettes asszony nyitotta meg a VI. Kortárs Versmondó Verseny Kárpát-medencei döntőjét a Gál Ferenc Főiskola Pedagógiai Kara vezetése nevében.


Ezen a napon Vesztergom Andrea versei kerültek a középpontba, aki 1977–ben született Zircen. 19 éves kora óta él Budapesten. Két gyermek (Marcell és Nimród) édesanyja. Irodalommal – érintőlegesen – gyermekkora óta foglalkozik. Aktívan 2000 óta publikál. Először a szociális szakma területén helyezkedett el, eredeti területe a gyermek- és ifjúságvédelem. Jelenleg Budapesten, a Mikszáth Kálmán Általános Iskolában dolgozik, ahol főként autizmussal élő gyermekekkel foglalkozik.


Első publikációi Békéscsabán, az ITEM Kiadó gondozásában jelentek meg, amelyek zömmel gyermekversek voltak. Tízéves volt, amikor álnéven megjelent első verse a Képes Újság Gyermeksarok rovatában. Legkedvesebb szerzői: Áprily Lajos, Jékely Zoltán, Kányádi Sándor, Lator László. A legnagyobb hatást azonban Juhász Gyula, Szabó Lőrinc és Nemes Nagy Ágnes költészete gyakorolta művészetére.


Rendszeresen publikált az ITEM, a Raszter és az Accordia Kiadó antológiáiban, a Lyra, a Kláris, a Napsziget és a Délibáb című irodalmi folyóiratokban. Vesztergom Andrea verseiben a képek és színek a kaleidoszkóp kristály darabkáihoz hasonlatosan, apró részletekben, leleményes, találékony, ötletgazdagsággal villannak az olvasó elé, melyek az időben és térben, változatos formákat öltenek, amint a vers ritmusát megkomponáló hangulatok is, amelyek mesteri, költői eszközökkel határozzák meg a külvilág látványelemeit. A költemények igazi erejét az adja, hogy szerzőjének valós élményanyaga és gazdag olvasmányélményei határozzák meg az őszinte gondolatok mélységét, miközben a rím és a ritmus görgeti a költő műveltséganyagát.


A versenyzők három zsűri előtt mutatták meg, hogyan készültek fel a versenyre. Az Ibsen Házban a nagycsoportos óvodásokat az 1. és 2. osztályosokkal Seregi Zoltán igazgató úr mellett Vesztergom Andrea költő, a 3-4.osztályosokat Dr. Binszkiné Laurinyecz Ildikó, a Békéscsabai POK pedagógiai referense és Zsivoráné Oláh Katalin, a budapesti Mikszáth Kálmán Általános Iskola igazgatóhelyettese, 5-8. osztályosokat pedig Kovács Edit színművésznő, a Jókai Színház tagja, valamint Kerepeczki Nóra, művészeti vezető, a Csabagyöngye Kulturális Központ munkatársa hallgatták meg, és minősítették a produkciókat.


Az eredményhirdetésre a Csabagyöngye hangversenyterme teljesen megtelt a gyermekekkel, szüleikkel, felkészítőikkel. Itt köszöntőt mondott dr. Lipcsei Imre, a Gál Ferenc Főiskola Pedagógiai Karának dékánja, műsorral készültek az intézmény első éves óvodapedagógus hallgatói.


A zsűri elnöke, Vesztergom Andrea költő azt mondta, hogy igazán inspiráló volt számára a verseny:


„Ezt a napot biztos, hogy örökké a szívembe zártam. Ennyi szeretetet règen nem éltem meg. Jelenleg nem tudom megfogalmazni mindazt, amit ettől a naptól kaptam, telistele van a szívem a Tőletek kapott abszolút szeretettől. Megmondom őszintén: nem is teljesen érzem, hogy miért pont én kaptam, de ha egyszer kaptam, teljes szívből fogadom. Nem szoktam hozzá, ès nem is szeretnèk, bár a mai naptól kezdve az új álmommá vált egy gyerekverses kötet megálmodása. Igyekszem megírni arra méltóan, hogy szeressétek, szeressem, szerethető legyen.”


Minden osztály versenyzőit külön – külön értékelte a zsűri. Voltak, akik bronz, voltak, akik ezüst és voltak, akik arany minősítéssel térhettek haza. A könyvek mellett oklevéllel és a verseny támogatóinak (Gál Ferenc Főiskola Pedagógiai Kara, Jókai Színház, Csabagyöngye Kulturális Központ, Munkácsy Mihály Múzeum, Dr. Fest Sarolta, Tárnok László, Tárnok Péter, Tárnok Csaba, Szabó Istvánné Nagy Magdolna) meglepetéscsomagjával térhettek haza a gyermekek. A felkészítő pedagógusok és az intézmények elismerő oklevelet kaptak.


Megtiszteltetést jelentett számunkra Szente Béla igazgató úr felajánlása, miszerint az elkövetkező években a „Kortárs Versmondó Verseny Kárpát-medencei döntője” bekerül a „Tavaszi Fesztivál” programjai közé.


Az izgalmas és tartalmas, szívet – lelket melengettető nap után mindannyian azzal a reménységgel köszöntünk el egymástól, hogy 2019. március 8-án ismét találkozunk.

 


 

 

 

 

Képgaléria

Erasmus felhívás

Belső nyelvvizsga korábban végzett hallgatók részére

A Gál Ferenc Főiskola Pedagógiai Kara a 2011. évi CCIV. törvény 107. § (2) bekezdésében foglaltak alapján külön nyelvi vizsga lehetőségét biztosítja azoknak a 2012/2013-as tanévben vagy korábban záróvizsgát tett egykori hallgatóinak, akik nyelvvizsga hiányában nem vehették át oklevelüket. BŐVEBBEN

Videotár

Diákigazolvány

A diákigazolvány igénylés a NEPTUN rendszer bevezetésével elektronikusan történhet, melyet az oktatási igazolványokról szóló 362/2011 (XII.30.) kormányrendelet szabályoz. Amennyiben a hallgató még nem igényelt állandó diákigazolványt, vagy az megrongálódott, elveszett, akkor az alábbiak szerint igényelhet: LETÖLTÉS

Pénzügyek teljesítése

A hallgatók különböző befizetési kötelezettségeiket (például: ismételt vizsgák díjai, különeljárási és szolgáltatási díjak, továbbá KÖLTSÉGTÉRÍTÉSI DÍJ/ÖNKÖLTSÉG DÍJA, és a Pedagógiai Karon a kollégiumi térítési díj) az alábbi módon teljesíthetik TOVÁBB

BejelentkezésHonlapunk megtekintéséhez a Mozilla Firefox program használata javasolt

Designed by simple wp themes.