Mátyás király-emlékév - Mesemondó- és szavalóverseny Bécsben

2018. április 18. szerda, 08:33

 

  2018. április 14-én került megrendezésre Bécsben a Mátyás király mesemondó- és szavalóverseny. Nem véletlenül ez a csodálatos város adott otthont a verseny megrendezésére, hiszen dicső királyunknak, Mátyásnak, számos kötődése volt Bécshez. A rendezvény ötlete az Ausztriai Magyar Pedagógusok Egyesületétől (AMAPED), azon belül annak elnök asszonyától Mentsik Szilviától származott. A versenyre több mint 300 mesemondó és szavaló érkezett, akik összesen 16 kategóriában, 8 független zsűri előtt mérettettek meg, 3 helyszínen. A zsűri tagjai voltak többek között Kautzky Armand Jászai Mari-díjas színművész, dr. Szoták Szilvia, Hadiné dr. Végh Katalin és Mentsik Szilvia.


 

 

A verseny védnökségét Őexcellenciája Magyarország nagykövete, dr. Perényi János úr vállalta, aki a megnyitó ünnepségen elhangzott beszédében kifejtette, hogy szerinte Mátyás király országunkat nem csak a 15. században, de az azt követő évszázadokra is kulturális nagyhatalommá emelte. Nagykövet úr Szabó Lőrinc: Szeressétek a gyermekeket című versével fejezte be köszöntőjét.


Ezt követően Mentsik Szilvia felolvasta Orbán Viktor miniszterelnök úr üzenetét. Miniszterelnök úr gratulált a versenyzőknek és a felkészítő tanároknak.


A Gál Ferenc Főiskola Pedagógiai Karát három hallgatónk képviselte: Lővei Lili és Fekete Flóra I. évfolyamos óvodapedagógus, valamint Molnár Odett I. évfolyamos tanító szakos hallgatók. Mind a hárman Mátyás királyhoz kapcsolódó meséket választottak. Hallgatóink felnőtt kategóriában indultak. E kategóriában már végzett pedagógusok, tanárok szerepeltek. Főiskolai hallgatók közül a mi három hallgatónk vett részt a versenyen. Felkészítő tanáruk: Szabó Istvánné Nagy Magdolna magyar szakos tanárnő. A hallgatókat kísérte: dr. Fest Sarolta. A zsűri értékelésében kiemelte a hallgatók előadásmódját, kellemes, mélyen zengő orgánumukat, dinamikájukat.


Délután 13 órakor a nagykövetségen állófogadáson vettünk részt, majd lehetőségünk nyílt az eredményhirdetésig városnéző sétát tenni Bécsben. Így megtekinthettük a világ egyik legszebb gótikus templomát, a Szent István székesegyházat. 2013-ban dr. Kiss-Rigó László püspök úr ebben a dómban szentelte meg a Balassi Bálint-emlékkardokat.


A várva várt ünnepélyes eredményhirdetésre 15 órakor került sor a nagykövetség márvány- és tükörtermében, ami zsúfolásig megtelt a közel 300 versenyzővel és kísérőikkel. Az eredményhirdetést nagykövet úr gratulációja és Foki Dániel operaénekes műsora nyitotta meg. Felnőtt kategóriában Fekete Flóra I. évfolyamos óvodapedagógus hallgatónk III. helyezést ért el. Minden versenyző ajándékot és oklevelet kapott a részvételért.


A verseny főszervezője, Mentsik Szilvia, örömmel nyugtázta a magyar költészet napjának jelentőségét, és szeretettel búcsúzott el a nagyszámú versenyzőtől, visszavárva őket a jövő esztendőben.

 


 

 

 

 

Képgaléria


 

TOVÁBBKÉPZÉSI AJÁNLAT

BÖLCSŐDÉK, ÓVODÁK,

ISKOLÁK RÉSZÉRE

ÚJ JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ:


2019. JÚLIUS 31.

 


 

Belső nyelvvizsga korábban végzett hallgatók részére

A Gál Ferenc Főiskola Pedagógiai Kara a 2011. évi CCIV. törvény 107. § (2) bekezdésében foglaltak alapján külön nyelvi vizsga lehetőségét biztosítja azoknak a 2012/2013-as tanévben vagy korábban záróvizsgát tett egykori hallgatóinak, akik nyelvvizsga hiányában nem vehették át oklevelüket. BŐVEBBEN

Videotár

Diákigazolvány

A diákigazolvány igénylés a NEPTUN rendszer bevezetésével elektronikusan történhet, melyet az oktatási igazolványokról szóló 362/2011 (XII.30.) kormányrendelet szabályoz. Amennyiben a hallgató még nem igényelt állandó diákigazolványt, vagy az megrongálódott, elveszett, akkor az alábbiak szerint igényelhet: LETÖLTÉS

Pénzügyek teljesítése

A hallgatók különböző befizetési kötelezettségeiket (például: ismételt vizsgák díjai, különeljárási és szolgáltatási díjak, továbbá KÖLTSÉGTÉRÍTÉSI DÍJ/ÖNKÖLTSÉG DÍJA, és a Pedagógiai Karon a kollégiumi térítési díj) az alábbi módon teljesíthetik TOVÁBB

BejelentkezésHonlapunk megtekintéséhez a Mozilla Firefox program használata javasolt

Designed by simple wp themes.