Nemzetiségi konferencia Szarvason

2018. április 19. csütörtök, 09:08

 

  A Gál Ferenc Főiskola Pedagógiai Kara 2018. április 18-án rendezte meg VII. Nemzetiségi Konferenciáját, Hittel élni – A gyermek a nemzetiségek jövője címmel. Dr. Lipcsei Imre, a Kar dékánja bemutatta a Gál Ferenc Főiskola elöljáróit, a nemzetiségi vezetőket és a régió politikusait, akik köszöntötték a résztvevőket. A konferenciát Főtisztelendő Dr. Kiss-Rigó László a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke nyitotta meg.

 

Beszédében kiemelte, hogy polarizált világban élünk, ezért is nagyon fontos a nemzetiségi képzés, mely az identitás megtartásának alapvető záloga. A közel 100 fős hallgatóságot Babák Mihály Szarvas város polgármestere köszöntötte, akit Igor Furdík, a Szlovák Köztársaság főkonzulja és Florin Trandafir Vasiloni, Románia Gyulai főkonzulja követett. Történelmi pillanat tanúi lehettek a résztvevők, hiszen Ritter Imre a magyar parlament első nemzetiségi országgyűlési képviselője köszöntötte a konferenciát, majd Juhász Tibor a Magyarországi Román Önkormányzat elnöke és Szpisák Attila az Országos Szlovák Önkormányzat Hitéleti Bizottságának képviselője emelte ki a nemzetiségi pedagógusképzés jelentőségét.


Dr. Takács Árpád kormánymegbízott és Várfi András a Békés Megyei Önkormányzat alelnöke a megye és a régió támogatásáról biztosította a Kar munkatársait és üdvözölte a nemzetiségi képzésben nyújtott munkájukat.


A plenáris ülést Dr. Kozma Gábor, a Gál Ferenc Főiskola rektora zárta be, aki hangsúlyozta, hogy a jövőnk építésében megnyilvánul a családot, a hazát és az együttes európai, azon belül is a magyarországi keresztény kultúránkat megőrző törekvés.


A pedagógusképzésben a nemzetiségi szakirányokon különösen nagy szerepet kap a hagyományok és a kulturális kapcsolatok ápolása. A délelőtti köszöntőket színesítette a szarvasi Szlovák Általános Iskola diákjainak citerakísérettel előadott népdalai, a „Nicolae Bălcescu” Román Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium, valamint a Gyomaendrődi Kis Bálint Általános Iskola diákjainak jó hangulatot kölcsönző táncai.


A fogadást követő délutáni programban Ritter Imre nemzetiségi országgyűlési képviselő a Nemzetiségi képzés problematikáját vázolta fel plenáris előadás keretében, majd a résztvevők német, román, szlovák szekciókban folytatták a munkát, melyekben a régió nemzetiségi közoktatásában dolgozó pedagógusok mellett, nemzetiségi önkormányzatok politikusai vitatták meg az elkövetkező négy év feladatait.


Az egész napos rendezvény ismét elérte célját, hiszen a nemzetiségi képzésben tevékenyen résztvevő pedagógusok tapasztalatokat cseréltek, jó gyakorlatokat ismerhettek meg, érezve a nemzetiségi politikusok a segítő támogatását.


A Gál Ferenc Főiskola vezetői azzal búcsúztak a vendégektől, hogy mindenkit szeretettel várnak jövőre a nyolcadik nemzetiségi konferencián.

 

Sajtó megjelenések:


http://www.kormanyhivatal.hu/hu/bekes/hirek/nemzetisegi-konferencia-szarvason


https://www.facebook.com/BekesMegyeiKormanyhivatal/?hc_ref=ARTp-Q-0CbY3c8bBBmigIuKrXtFB2Z3mC4yZBbSFk6j_82BsNtsb4LQMAOiSJ5oLqGo&fref=nf


https://www.beol.hu/kozelet/helyi-kozelet/nemzetisegi-konferenciat-rendeztek-szarvason-1260255/


Cronica


Szarvas és Vidéke

 


 

 

 

 

Képgaléria

Belső nyelvvizsga korábban végzett hallgatók részére

A Gál Ferenc Főiskola Pedagógiai Kara a 2011. évi CCIV. törvény 107. § (2) bekezdésében foglaltak alapján külön nyelvi vizsga lehetőségét biztosítja azoknak a 2008/2009-es tanévben vagy korábban záróvizsgát tett egykori hallgatóinak, akik nyelvvizsga hiányában nem vehették át oklevelüket. BŐVEBBEN

Videotár

Diákigazolvány

A diákigazolvány igénylés a NEPTUN rendszer bevezetésével elektronikusan történhet, melyet az oktatási igazolványokról szóló 362/2011 (XII.30.) kormányrendelet szabályoz. Amennyiben a hallgató még nem igényelt állandó diákigazolványt, vagy az megrongálódott, elveszett, akkor az alábbiak szerint igényelhet: LETÖLTÉS

Pénzügyek teljesítése

A hallgatók különböző befizetési kötelezettségeiket (például: ismételt vizsgák díjai, különeljárási és szolgáltatási díjak, továbbá KÖLTSÉGTÉRÍTÉSI DÍJ/ÖNKÖLTSÉG DÍJA, és a Pedagógiai Karon a kollégiumi térítési díj) az alábbi módon teljesíthetik TOVÁBB

BejelentkezésHonlapunk megtekintéséhez a Mozilla Firefox program használata javasolt

Designed by simple wp themes.