Lengyel-magyar kapcsolatok a második világháború időszakában - Konferencia a Gál Ferenc Főiskola Pedagógiai Karán

2019. március 29. péntek, 10:33

 

  „Lengyel-magyar kapcsolatok a második világháború időszakában címmel rendeztek konferenciát csütörtökön Szarvason a Gál Ferenc Főiskola Pedagógiai Karán. Az eseményen előadásokat hallgathattak meg a jelenlévők egyebek mellett a nemzetek közötti barátságról és kapcsolatuk alakulásáról.


 

  

A konferencián Lipcsei Imre dékán köszöntötte a jelenlévőket. Beszédében elhangzott, a pedagógiai karon ez az első lengyel témájú konferencia, ami a Wacław Felczak Alapítvány által kiírt pályázat keretében valósulhatott meg. Hozzátette, a program azonban az üléssel nem ér véget, hiszen az elhangzott előadások megjelennek egy magyar és lengyel nyelvű kötetben és további eseményeket (például emléktábla avatás a Lengyel palotánál május 24-én) is szerveznek majd.


Dr. Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök elmondta, a történelem sajnos nem arról szól, hogy a nemzetek hogyan tudnak egymással együttműködni és barátságot kötni, hanem sokkal inkább az ellenkezőjéről. Éppen ezért a magyar-lengyel barátság egy olyan egyedi jelenség, amit értékelnünk kell. Különösen azért, mert ez a jó viszony nem csupán érdekből szövődött és példamutató lehet, illetve javára válhat egész Európának.


Takács Árpád kormánymegbízott köszöntőjében elhangzott, örömére szolgál, hogy a Békés Megyei Kormányhivatal szinte minden alkalommal részt vehet valamilyen formában a Gál Ferenc Főiskola rendezvényein. A lengyel-magyar konferenciát pedig különlegesnek tartja, mert üzenetet hordoz minden Békés megyei és minden magyar, illetve lengyel ember számára, hiszen mindkét nemzet nagy hangsúlyt fektet a sajátja mellett közös történelmükre is, amely már lassan ezeréves múltra tekinthet vissza.


Hodálik Pál alpolgármester elmondta, a lengyel-magyar több száz éves barátság azért is érdekes, mert bár más a nyelvünk és gondolkodásunk is, mégis rendíthetetlenül összeköt minket valami. Továbbá úgy gondolja, hogy a legjobb helyre került az erről szóló konferencia, hiszen Szarvas a történelmi Magyarország mértani közepe.


Végezetül Kozma Gábor rektor köszöntötte a jelenlévőket és nyitotta meg az előadások sorát a Barátságra nevelve – A lengyel példa című prezentációjával.”
Előadásában kifejtette, hogy a barátság megléte összefügg a szeretet gyakorlására való készséggel, mégpedig alapvető módon a Jézus által hozott legteljesebb szeretet fogadásának és adásának készségével. Ez képes túllendíteni a barátok hiányából adódó nehéz korszakon is, ami a magára maradottság, az elhagyottság érzése. A vallás nemcsak az ember és Isten között, hanem az emberek között is közösséget teremt.  Aki igazán képes a szeretetgyakorlásra, annak jó esélye van önzetlen barátságok kialakítására, és ami még nehezebb: ápolására. Ez képezi Európa barátság-dimenzióját: ez alkotja a szeretet keresztény gyakorlásának készségét, ami barátságokat éltethet egyének és nemzetek között. A magyar-lengyel barátság a második világháborúban számtalan esetben a felebaráti szeretetgyakorlás volt, ismeretlenekkel szemben, csak azért, mert üldözöttek, csak azért, mert menekültek, csak azért, mert lengyelek voltak.


Rektor Úr után a témával foglalkozó lengyel és magyar kutatók tartottak előadást:

Maria Zima a Varsói Felkelés Múzeum Munkatársa;
Dr. Cséby Géza művelődéskutató, író, költő, műfordító, irodalomtörténész;
Ewa Szalek műfordító;
Dr. Kelemen Erzsébet József Attila-díjas magyar író, költő, drámaíró, irodalomtörténész, minősített kutatótanár
Dr. Molitórisz Pál helytörténész, Szarvas város volt főügyésze
Dr. Gurka Dezső főiskolai tanár (Gál Ferenc Főiskola)

 

A poszterszekcióban Hanga Edina Melitta, Tárca Sára Boglárka, Pengő Nikolett, Szabó Franciska, Szabó Alexandra Léna a Gál Ferenc Főiskola Pedagógiai Kar hallgatóinak lengyel vonatkozású szakdolgozatai kerültek bemutatásra.

 

Sajtómegjelenések:


Beol.hu


Szarvas és vidéke


Csaba Tv

 

 


 

 

 

 

Képgaléria

 

ÚJ JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ:

2020. AUGUSZTUS 15.

 

 

 

Trianon 2020

 

 

Videotár

Diákigazolvány

A diákigazolvány igénylés a NEPTUN rendszer bevezetésével elektronikusan történhet, melyet az oktatási igazolványokról szóló 362/2011 (XII.30.) kormányrendelet szabályoz. Amennyiben a hallgató még nem igényelt állandó diákigazolványt, vagy az megrongálódott, elveszett, akkor az alábbiak szerint igényelhet: LETÖLTÉS

Pénzügyek teljesítése

A hallgatók különböző befizetési kötelezettségeiket (például: ismételt vizsgák díjai, különeljárási és szolgáltatási díjak, továbbá KÖLTSÉGTÉRÍTÉSI DÍJ/ÖNKÖLTSÉG DÍJA, és a Pedagógiai Karon a kollégiumi térítési díj) az alábbi módon teljesíthetik TOVÁBB

BejelentkezésHonlapunk megtekintéséhez a Mozilla Firefox program használata javasolt

Designed by simple wp themes.