Emléktábla avatás Lengyel Béla altábornagy tiszteletére

2019. május 28. kedd, 09:35

 

  Emléktáblát állítottak Lengyel Béla altábornagy emlékére pénteken. A volt varsói katonai attasé tiszteletére a varsói díszőrség és a magyar díszegység egy része is felvonult a Lengyel-palotánál, ahol díszsortűzzel tisztelegtek a II. világháborús hős előtt.


 

 

Az emléktábla avatása előtt a Szent Klára Katolikus templomban dr. Kiss-Rigó László püspök és a lengyel püspök celebráltak szentmisét, majd az ünneplők átvonultak Lengyel Béla altábornagy szülőházához, a Szarvasi Polgármesteri Hivatalnak ma otthont adó, közismertebb nevén Lengyel-palota épületének Béke utcai falához.


A Gál Ferenc Főiskola „Magyar-lengyel kapcsolatok a második világháború időszakában” címmel adott be sikeres pályázatot a Wacław Felczak Alapítványhoz, amelyben a II. világháború alatti magyar-lengyel kapcsolatokat dolgozták fel. A témához kapcsolódóan több rendezvényt is szerveztek.


Az emléktábla avatás a programok befejező eleme volt, melynek fővédnökségét Mariusz Blaszcsak, Lengyelország honvédelmi minisztere és Dr. Benkő Tibor Magyarország honvédelmi minisztere vállalta magára, míg a védnöki tisztséget dr. Kiss-Rigó László, Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke és Babák Mihály Szarvas polgármestere látta el.


A szarvasi eseményt jelenlétével megtisztelte többek között dr. Biernacki Karol, a Lengyel Köztársaság tiszteletbeli konzulja, a Wacław Felczak Alapítvány kuratóriumának elnöke, dr. Kovács Vilmos ezredes, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka és Tomas Csynski ezredes, a Lengyel Köztársaság Budapesti Nagykövetségének katonai attaséja.


Dr. Kozma Gábor, a Gaál Ferenc Főiskola rektora arra hívta fel a figyelmet, hogy Lengyel Béla nem csak családjának nevében hordozta a lengyel néphez való kötődést, hanem szolgálatában is.


Babák Mihály beszédében hangsúlyozta, ma Európában szükség van olyan mintákra, mint Lengyel Béla, hogy a gyermekeknek lehessen mutatni példaképeket.


Az emléktábla leleplezését követően a volt varsói katonai attasé tiszteletére a varsói díszőrség és a magyar díszegység egy része is felvonult a Magyar Honvédség V. Bocskai István Lövészdandár Hódmezővásárhely Helyőrségi Zenekar kíséretében. A rendezvény díszsortűzzel zárult, Lengyel Béla és a varsói ostrom alatt elesett hősök előtt tisztelegve, majd dr. Kiss-Rigó László megáldotta az emlékművet, ahol ezt követően az emlékezők elhelyezték koszorúikat.


Lengyel Béla a magyar királyság varsói katonai attaséja volt 1934-1939 között. Az 1944-es varsói felkelés idején alegységeivel titokban támogatta a németekkel harcoló felkelőket, gyógyszert, lőszert és fegyvert juttatva nekik. Számos lengyel ember életét mentette meg, életében mindvégig hűséges maradt a katonai becsülethez. A II. világháborúhoz kapcsolódóan az elnyert pályázat lehetőséget biztosított egy konferencia megrendezésére is, ahol az elhangzott előadások írásos formában is megjelennek majd a Gondolat kiadó gondozásában. A könyvet Varsóban és Budapesten is bemutatják majd.

 

Forrás: Beol.hu

 


 

 

 

 

Képgaléria

 

ÚJ JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ:

2020. AUGUSZTUS 15.

 

Videotár

Diákigazolvány

A diákigazolvány igénylés a NEPTUN rendszer bevezetésével elektronikusan történhet, melyet az oktatási igazolványokról szóló 362/2011 (XII.30.) kormányrendelet szabályoz. Amennyiben a hallgató még nem igényelt állandó diákigazolványt, vagy az megrongálódott, elveszett, akkor az alábbiak szerint igényelhet: LETÖLTÉS

Pénzügyek teljesítése

A hallgatók különböző befizetési kötelezettségeiket (például: ismételt vizsgák díjai, különeljárási és szolgáltatási díjak, továbbá KÖLTSÉGTÉRÍTÉSI DÍJ/ÖNKÖLTSÉG DÍJA, és a Pedagógiai Karon a kollégiumi térítési díj) az alábbi módon teljesíthetik TOVÁBB

BejelentkezésHonlapunk megtekintéséhez a Mozilla Firefox program használata javasolt

Designed by simple wp themes.